2 ianuarie 2020, Chișinău - Prim-ministrul Ion CHICU a convocat o ședință de lucru, în care s-a discutat despre problema deșeurilor în țara noastră, cele mai optime soluții pentru îmbunătățirea situației în domeniu, precum și prevederile Acordului de împrumut oferit de Banca Europeană de Investiții (BEI), în acest sens.
În debutul ședinței, premierul a calificat situația privind colectarea și procesarea deșeurilor solide drept una gravă și a spus că problema nu mai poate fi ignorată.
Șeful executivului a subliniat: „Obiectivul urmărit este să identificăm condițiile în care modelul de organizare a procesului de colectare și procesare a deșeurilor solide va fi unul sustenabil”.
În context, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU a comunicat că, Acordul de împrumut oferit de Banca Europeană de Investiții (BEI) va ajuta la implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor 2013-2027 din Republica Moldova, prin implementarea proiectelor ce drept obiectiv reducerea impactului negativ asupra mediului și sănătății oamenilor, prin modernizarea sistemelor de colectare a deșeurilor și colectării separate a materialelor reciclabile și a deșeurilor biologice, precum și reabilitării a gropilor de gunoi sau închiderea acestora.
Astfel, în cadrul ședinței au fost discutate tipurile de lucrări eligibile pentru finanțare și condițiile de debursare a banilor, precum și cum pot fi depășite cele mai stringente provocări pentru a putea iniția procesul de implementare a proiectelor.
Totodată, reprezentanții MADRM au informat că în prezent, pe întreg teritoriul țării, există 1047 de depozite de deșeuri solide neautorizate. De asemenea, au subliniat că în prezent în țară avem 8 regiuni de management al deșeurilor, iar în trei dintre acestea pot fi inițiate proiecte concrete, dat fiind faptul că au fost elaborate deja studiile de fezabilitate, ce oferă informație despre infrastructura și echipamentele necesare pentru colectarea și procesarea deșeurilor solide.
În cadrul ședinței au fost discutate și metodele de aplicare a soluțiilor recomandate de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova și a specialiștilor locali.
În finalul ședinței s-a decis pilotarea proiectului în una din regiuni pentru acumularea experienței necesare și pentru a îmbunătăți planul de implementare, astfel încât modelul structurii create să fie sustenabil și să fie identificat cel mai potrivit model de colectare a plăților pentru servicii.
La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, inclusiv, alte instituții responsabile de gestionarea deșeurilor.
Notă: Valoarea totală a împrumutului oferit de BEI constituie 100 milioane de euro, iar prima tranșă va constitui circa 21 de mln de euro. Suportul financiar va oferi un sprijin investițional în timp util pentru transpunerea legislației UE în sectorul de gestionare a deșeurilor, așa cum este stipulat în Acordul de asociere Moldova-UE.